Selecteer een pagina

Maartje Paumen

Nationaliteit: NEDERLANDSE
Geboorteplaats: GELEEN
Geboortedatum: 19 SEPTEMBER 1985
Gewicht: 64 KG
Lengte: 175 CM

BIOGRAFIE


Tophockeyster en sleepcornerschutter Maartje Paumen is geboren op 19 september 1985 te Geleen.

Nederlands elftal: 2004 – 2016 – Captain
Positie: middenveld
Rugnummer: 17
Aantal interlands: 235

Aantal goals: 195

Club: Royal Antwerp HC
Positie: middenveld
Rugnummer: 17
Vorige clubs: HC Geleen, HC Scoop, Oranje Zwart, HC Den Bosch

Ze stond altijd bekend als het meisje van de strafcorner, maar Maartje Paumen (32) is veel meer dan dat. Ze was hét gezicht van het Nederlands dames hockey, werd tweemaal op rij de beste hockeyster van de wereld tweemaal Olympisch kampioen en behaalde in Rio zilver. Ze won twee wereldtitels en werd met Den Bosch elf keer Landskampioen. In november 2016 nam ze afscheid van het Nederlands Team. 

Haar ouders namen haar al vanaf haar tweede jaar mee naar hockeyclub Geleen. Een stereotype hockeymilieu was het niet. “Geen advocaten, artsen, of andere elitaire beroepen, nee. Mijn moeder was kleuterleidster, mijn vader zat in de bouw. Ik heb ze allebei als coach gehad. Zes van de zeven dagen zat ik op het hockeyveld.”

Maartje Paumen werd op haar vijftiende ontdekt door hockeyclub Oranje Zwart in Eindhoven, dat haar aanvankelijk inlijfde voor het eerste jeugdteam Meisjes A1. Nog hetzelfde seizoen schoof ze door naar het eerste vrouwenelftal. Na drie jaar maakte ze de overstap naar Den Bosch, toen al zes jaar ongenaakbaar aan de nationale hockeytop. Sinds Paumen zich bij de club aansloot, groeide de unieke, ononderbroken reeks van landstitels. „Als ik het Nederlands elftal wilde halen, moest ik naar zo’n club”, zegt Paumen.

Binnen de nationale ploeg was Maartje inschuivende centrale verdediger; de regisseur van het Nederlands team. “Op die positie kon ik de lijnen uitzetten, medespeelsters aansturen en mijn kwaliteiten benutten. Mijn inzicht is goed, ik ben technisch redelijk begaafd en weet wat voor type spel we op bepaalde momenten moeten spelen. Vroeger was mijn corner mijn belangrijkste wapen, nu is mijn spel een van de belangrijkste kwaliteiten geworden.”