Selecteer een pagina

Maartje Paumen

Nationaliteit: NEDERLANDSE
Geboorteplaats: GELEEN
Geboortedatum: 19 SEPTEMBER 1985
Gewicht: 64 KG
Lengte: 175 CM

BIOGRAFIE


Tophockeyster en sleepcornerschutter Maartje Paumen is geboren op 19 september 1985 te Geleen.

Nederlands elftal: sinds 2004 – Captain
Positie: middenveld
Rugnummer: 17
Aantal interlands: 210

Aantal goals: 178

Club: HC ‘s-Hertogenbosch – Captain
Positie: middenveld
Rugnummer: 9
Vorige clubs: HC Geleen, HC Scoop en Oranje Zwart

Ze stond altijd bekend als het meisje van de strafcorner, maar Maartje Paumen (30) is veel meer dan dat. Als aanvoerster is ze uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands team en tweemaal op rij de beste hockeyster van de wereld. Na de prolongatie van de Olympische titel, mag ze zich rijk rekenen met twee gouden medailles.

Haar ouders namen haar al vanaf haar tweede jaar mee naar hockeyclub Geleen. Een stereotype hockeymilieu was het niet. “Geen advocaten, artsen, of andere elitaire beroepen, nee. Mijn moeder was kleuterleidster, mijn vader zat in de bouw. Ik heb ze allebei als coach gehad. Zes van de zeven dagen zat ik op het hockeyveld.”

Maartje Paumen werd op haar vijftiende ontdekt door hockeyclub Oranje Zwart in Eindhoven, dat haar aanvankelijk inlijfde voor het eerste jeugdteam Meisjes A1. Nog hetzelfde seizoen schoof ze door naar het eerste vrouwenelftal. Na drie jaar maakte ze de overstap naar Den Bosch, toen al zes jaar ongenaakbaar aan de nationale hockeytop. Sinds Paumen zich bij de club aansloot, groeide de unieke, ononderbroken reeks van landstitels. „Als ik het Nederlands elftal wilde halen, moest ik naar zo’n club”, zegt Paumen.

Binnen de nationale ploeg is Maartje inmiddels niet meer weg te denken als inschuivende centrale verdediger; de regisseur van het Nederlands team. “Op die positie kan ik de lijnen uitzetten, medespeelsters aansturen en mijn kwaliteiten benutten. Mijn inzicht is goed, ik ben technisch redelijk begaafd en weet wat voor type spel we op bepaalde momenten moeten spelen. Vroeger was mijn corner mijn belangrijkste wapen, nu is mijn spel een van de belangrijkste kwaliteiten geworden.”

De stijgende lijn in haar prestaties heeft ervoor gezorgd dat Paumen nu een mooie trofee thuis in de kast heeft staan. Maar als beste hockeyster van de wereld moet ze hogere verwachtingen waarmaken. En dat beseft ze maar al te goed. “Er wordt nu van me verwacht dat ik elke wedstrijd goed ben. Ik weet dat je als sporter niet altijd top kunt zijn, maar ik heb wel in mijn achterhoofd zitten dat ik een van de beteren van de wereld ben en daarom wil ik elk duel de ploeg op sleeptouw nemen, mijn niveau halen en geregeld uitblinken. Die prijs is voor mij een motivatie om elke keer te bewijzen dat ik ’m verdiend heb.”

Twee gouden Olympische medailles en tal van andere prijzen hebben de honger van Maartje Paumen nog niet gestild. De aanvoerder van Oranje is van plan om de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 ook nog mee te maken. “Ik ben 30 en kan nog wel even mee en heb zin om nog een olympisch traject in te gaan. Het klopt dat ik na het goud in Beijing even twijfels had. Maar die zijn er nu niet. De laatste anderhalf jaar heb ik ontzettend genoten en hebben we hele gave dingen meegemaakt. Natuurlijk was het ook ontzettend zwaar en hebben we afgezien. Maar als olympisch goud dan de beloning is, dan is dat het allemaal meer dan waard geweest!”